3 Beste Digitale Decoders: de oplossing voor échte tv fanaten

De tv blijft een grote impact uitoefenen op onze omgeving. Ondanks de steeds meer groter wordende competitie, is het ook zo dat het tv-medium zich altijd moet vernieuwen en heruitvinden. Zo worden steeds meer en meer kanalen of opties aangeboden.

Gezien de allernieuwste innovaties in TV land, is een digitale decoder in het leven geroepen om het aanbod te verrijken en op de rails te zetten. Een verbinding met het internet en het spelen van spelletjes op tv zijn daar het levend bewijs van. Omdat het aanbod van digitale decoders gestaag blijft groeien, worden de prestaties ook kwalitatief een stuk beter.

Wat is een digitale decoder?

Een digitale decoder – in de volksmond ook wel gewoon ‘ontvanger’ genoemd – zijn elektronische toestellen die digitale en analoge signalen opvangen en die vervolgens decoderen om ze op het tv-scherm te laten zien. Hierdoor kan je op je computerscherm of tv televisiekanalen bekijken waar je anders geen toegang voor hebt.

Hoe werkt een digitale decoder nu precies?

Wanneer je bepaalde data wil transporteren, worden ze gecomprimeerd gestuurd. Spijtig genoeg kunnen tv toestellen deze gecomprimeerde data niet lezen. Wat een digitale decoder doet is deze (gecomprimeerde) data vertalen of decoderen naar data die een normale modale televisie wel begrijpt.

De voordelen van een digitale decoder

De gestage populariteit van een digitale decoder heeft te maken met de grote extra voordelen die het toestel biedt. Het grootste voordeel is dat je kan genieten van meer dan 100 extra televisiekanalen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een oude ‘vintage’ televisie om te turnen in een digitale tv. Bovendien biedt de digitale decoder een serie functies aan die de mogelijkheden van veel tv’s uitbreidt. Het grootste pluspunt is dat je het tv toestel koppelt aan het internet. Het is ook een optie om te gebruiken met een beamer om zo digitale televisie te kunnen bekijken. Kortom: heel wat boeiende gebruiksmogelijkheden!

Welk nut heeft het om een digitale decoder te kopen?

Wanneer je een fanatieke tv-kijker bent en graag wil snuiven van nieuwe kanalen, is het antwoord over het nut van een digitale decoder volmondig ja. Op middellange termijn is het wellicht beterkoop om een decoder aan te schaffen dan een betaalde service. Als je bovendien interesse hebt in tv kanalen die niet op de Belgische tv te zien zijn, is het de meest perfecte keuze. Met een digitale decoder verander je je tv in een smart televisie.

Op welk besturingssysteem wordt beroep gedaan?

Net zoals het merendeel van elektronische toestellen heeft een digitale decoder een besturingssysteem nodig om te kunnen functioneren. Het meest voorkomend besturingssysteem is Android. Dit systeem heeft het grote voordeel dat het sneller en eenvoudiger configureert.

Deze 3 beste digitale decoders maken een wereld van verschil uit voor de fanatieke tv liefhebbers:


Humax iRHD-5300C

De iRHD-5300C decoder van Humax is vooral bedoeld voor iedereen die met volle teugen wil genieten van HDTV, maar weinig interesse toont aan een ontvanger met een harde schijf die is ingebouwd. Het apparaat biedt wel de kans om programma’s terug te spoelen, te pauzeren of op te nemen. Dan zal je wel beroep moeten doen op een externe harde schijf. Bovendien is de ontvanger uiterst geschikt voor interactieve televisie, afhankelijk van je provider.

Met dit Humax toestel kan je niet enkel genieten van uitstekende beeldkwaliteit, maar krijg je ook toegang tot digitale radiozenders. Een groot pluspunt is dat je bij het beluisteren van de radiostations je tv-apparaat niet moet aanzetten wanneer je een verbinding hebt gemaakt met een geluidsinstallatie. Interactieve tv is ook mogelijk wanneer je tv aanbieder die optie heeft.

Plus- en minpunten

 • Je kan met dit apparaat terugspoelen, opnemen en op pauze drukken
 • De kan niet alleen genieten van uitstekende beeldkwaliteit, maar je hebt ook toegang tot digitale radiozenders
 • Mogelijkheid om video on demand te bestellen
 • Je hebt wel een externe harde schijf nodig


Dolphine Blue Pro X Android TV Box

Ben jij op zoek naar de beste Android TV box? Deze DB Ematic Pro X bezit alles wat jij nodig hebt! Stream jouw favoriete films en series in 4K kwaliteit naar jouw TV. Netflix, Disney+, Ziggo go of toch liever Kodi? Deze krachtpatser ondersteund alle apps die jij gewend bent voor een betaalbare...
Bekijken

Ben jij naarstig op zoek naar de beste Android box die er momenteel bestaat? Deze Blue Pro X Android TV Box van Android heeft onder de motorkap alles in huis wat je nodig hebt. Je favoriete series en films streamen in 4K naar je tv, gaat als een fluitje van een cent. Deze hoog aangeschreven krachtpatser ondersteunt immers alle apps die jij gewoon bent tegen een betaalbaar prijskaartje. Deze specifieke Android tv box beschikt over het Android 9.0 besturingssysteem. Dit is het snelste wat er momenteel op de markt is.

De box bezit overigens de rechten van de officiële Android TV. Dat betekent dat je ook in de toekomst gebruik kunt maken van de Android TV updates. Een ander groot voordelig aspect is dat deze Blue Pro X Android TV Box gecertificeerd is bij Google. Dit zorgt ervoor dat je geen problemen hebt met een app waarvoor (gecertificeerde) apps voor nodig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de Netflix content moeiteloos streamen in hoge resolutie 4K (Ultra HD)).

Met dit mediatoestel kan je op een aalvlugge manier muziek, video’s en foto’s van je eigen apparaat naar je tv overhevelen dankzij Chromecast. Wanneer je een absolute filmfanaat bent en je dagelijks kijkt via streaming apps zoals Netflix, dan is deze Blue Pro X Android TV Box je ideale bondgenoot. Met zijn 8 GB opslag geheugen heb je ruimschoots voldoende ruimte om je meest favoriete apps te downloaden.

Plus- en minpunten

 • Beschikt over het besturingssysteem Android 9.0
 • Het opslag geheugen bedraagt 8 GB en is voldoende om je favoriete films te downloaden
 • Heeft een officiële Google certificatie en een officiële Android tv licentie
 • Niets of weinig op aan te merken


Coolstream Link – DVB-C

Let op: Bij gebruik van deze ontvanger i.c.m een Ziggo aansluiting dient u een werkende Ziggo Smartcard in bezit te hebben.Digitale Kabel - TV en Radio zenders Met de CoolStream Link kunt u niet alleen genieten van uw favoriete Tv zenders, u heeft ook toegang tot alle vrije digitale televisie- en...
Bekijken

De Trinity van Coolstreem is speciaal ontworpen voor de ontvangst van ongecodeerde en gecodeerde zenders van tv providers. Je beschikt over de mogelijkheid om je meest favoriete programma’s terug te spoelen, te pauzeren of op te nemen. Hiervoor zal je wel een extra harde schijf moeten aanschaffen.

Het pluspunt van dit modeltype is dat je niet enkel maar kan genieten van de verschillende tv zenders, maar je krijgt ook toegang tot alle vrije digitale tv zenders én radiozenders op de kabel. Op deze wijze kan je je HiFi systeem aansluiten. Muziek beluisteren is dus eveneens mogelijk met de hoogste digitale kwaliteit.

De Trinity van Coolstream kan eveneens worden aangesloten op het internet. Dankzij de ShoutCast Radio kan je duizenden gratis radiostations beluisteren. Er is trouwens een eenvoudige menunavigatie voorzien die zelfs automatisch zoekt naar zenders. Voor software update is een usb poort beschikbaar. Het besturingssysteem draait op Neutrino.

Plus- en minpunten

 • Je kan niet alleen genieten van Tv, maar ook beluister je digitale radiozenders
 • Er is een eenvoudige menunavigatie voorzien
 • Een update van de software gebeurt via een usb poort
 • Geen opslagcapaciteit beschikbaar
 • Ondersteunt geen interactieve tv

Laatst bijgewerkt op 23 september 2021