kijkafstand televisie

Wat is de beste kijkafstand voor jouw televisie? Lees deze adviezen door!

Veel mensen denken eigenlijk niet na over de ideale kijkafstand die je moet aanhouden als je televisie kijkt. Het is om meerdere redenen belangrijk dat de afstand tussen jouw en de televisie binnen de juiste range ligt. Maar waarom zijn kijkafstanden bij televisiekijken belangrijk om rekening mee te houden? Welke voordelen heeft het aanhouden van de juiste afstand tot je smart televisie? En hoe bepaal je welke afstand om tv te kijken in jouw situatie het beste is?

beste kijkafstand tvWaarom de juiste kijkafstanden aanhouden zo belangrijk is

Het in acht nemen van de juiste kijkafstand tot je televisie, is om uiteenlopende redenen van groot belang. In de eerste plaats is het voor jezelf vanuit het oogpunt van gezondheid belangrijk om een veilig afstand tot een televisiescherm in acht te nemen tijdens het televisiekijken. Wanneer je niet de juiste afstand tot de televisie hebt, kan dat vervelende consequenties hebben.

Op korte termijn kun je last krijgen van vermoeide ogen als de afstand tot het scherm niet goed is. En op langere termijn kan de kwaliteit van je zicht negatief beïnvloed worden als je vaak voor een schermpje zit. Maar ook is de hoogte waarop je scherm hangt belangrijk. Als je telkens te veel omhoog of iets omlaag moet kijken, kun je bij langdurig televisiekijken last van je nek en/of schouders krijgen. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Al met al zijn er dus redenen genoeg om goed na te denken over de afstand tussen je ogen en het televisiescherm.

kijkafstand televisieBepalende factoren voor de afstand tussen kijker en televisie

Nog niet eens zo heel lang geleden was de gangbare overtuiging dat té dicht op de televisie zitten schadelijk zou zijn voor je ogen. Dat klopte, want de resolutie van televisies was enkele decennia gelden en stuk lager dan tegenwoordig. Je moest dus wel dicht op het scherm zitten om het beeld enigszins fatsoenlijk en scherp te kunnen zien. Tegenwoordig is de resolutie dusdanig goed, dat verder weg zitten geen probleem meer is. Maar hoe wordt de kijkafstand bepaalt? Er zijn drie factoren die hierop van invloed zijn, namelijk het antennesignaal, de schermresolutie en het beelddiagonaal.

Bepaal welk antennesignaal je televisie heeft

Qua televisies zijn er tegenwoordig twee soorten antennesignalen mogelijk, namelijk analoge signalen en digitale antennesignalen. Televisies die gebruikmaken van een digitale signalering hebben een scherper beeld dan televisies met een analoog antenne signaal. De kijkafstanden van deze soorten televisies bepaal je door een eenvoudig rekensommetje te maken met het beelddiagonaal. Wordt jouw televisie analoog aangestuurd, dan dien je het beelddiagonaal met een factor 4 te vermenigvuldigen om het ideale aantal meters tussen jouw ogen en het scherm te bepalen. Bij een digitale televisie vermenigvuldig je het beelddiagonaal met een factor 3. Heb je digitale TV of maak je gebruik van streamingdiensten? Dan heb jij een digitaal signaal – en dat is dus voor de meeste mensen het geval.

Kijkafstanden berekenen bij HD-televisies

Heb je een High Definition ofwel HD-televisie, dus een televisie met een relatief hoge beeldresolutie, dan kun je een andere rekensom gebruiken om de afstand tussen je gezicht en het scherm te berekenen. De geschikte afstand bepaal je dan door het beelddiagonaal keer 2 of 2,5 te doen. Je hebt dan de juiste afstand te pakken. Let erop dat je bij een HD-televisie niet vel verder dan deze berekende afstand je bank of stoel neerzet. Immers, je hebt deze televisie met scherp beeld nu juist gekocht om alle finesses en beelddetails van je televisie goed te kunnen zien! Profiteer dan ook zoveel mogelijk van!

smart tvKijkafstanden berekenenen bij Ultra HD-televisies

Hedendaagse televisies die de hoogste resolutie bieden, zijn de zogenoemde 4K Ultra HD-televisies. Ook deze televisies hebben weer een eigen rekensom wanner eigenaars de ideale kijkafstanden precies willen berekenen. Deze televisies hebben vier keer zoveel pixels als standaard HD-televisies. Theoretisch gezien kun je dan ook wat dichter bij een 4K Ultra HD-televisie gaan zitten dan bij een reguliere HD-televisie, om zo optimaal van het beeld te kunnen genieten. Ga bij dit soort televisies uit van circa 1,5 keer het beelddiagnoaal van de betreffende televisie. Ook voor 8K UHD tv’s is dat een goede basisregel.

De hoogte van de televisie: koop een goede televisiekast

Om nekklachten, rugklachten en soortgelijke narigheden te voorkomen, is het aan te raden om te zorgen dat je ogen halverwege het televisiescherm komen. Let er dus bij de aankoop van een televisiemeubel goed op dat je de televisie op de juiste hoogte kunt plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *