De televisie is ontegensprekelijk het meeste gebruikte toestel in de Belgische huiskamers. Ondanks de grote populariteit van andere elektronische apparaten, boet de tv helemaal niet in qua populariteit. Het medium tv is en blijft het communicatiemiddel bij uitstek waar we over het algemeen de meeste tijd mee doorbrengen.
Om die reden is het van essentieel belang dat het signaal van een tv rimpelloos verloopt. De beste signaalversterkers gebruiken kan je enorm helpen om steesds een goed tv signaal te ontvangen.
De beste signaalversterkers besparen je een hoop zorgen
Een tv signaalversterker bespaart je heel veel ellende. Om een versterker te kopen die je bij geluid- en beeldstoringen helpt, is het belangrijk dat je een beetje de nodige kennis van zaken hebt. Denk maar aan de soort versterker, de beste frequentie en het aantal aansluitingen dat het tv toestel moet hebben. Voor dat je overgaat tot de aanschaf van een signaalversterker, enkele items die je in het achterhoofd moet houden.
Een signaalversterker gaat vaak ook door het leven als antenneversterker en tv-signaalversterker. Het is zoals het woord al aangeeft een toestel dat signalen en stroomspanning ontvangt en vervolgens versterkt. Hierdoor komt het binnenkomende signaal zo sterk mogelijk op het aangesloten tv toestel aan.
Een signaalversterker helpt dus dat je tv voldoende intensiteit ontvangt om een goed beeld en geluid door te krijgen. Maar een signaalversterker verhoogt niet alleen de kwaliteit van het gestuurde signaal zelf.
Wanneer de antenne een minder goede ontvangst heeft, helpt de versterker de lage prestaties op te vijzelen en te verhogen. De andere kant van de medaille is dat een te grote krachtondersteuning ook een negatieve werking teweeg brengt door ruis te veroorzaken. De belangrijkste truc is om het juiste balanspunt te zoeken en te vinden om het maximum uit de prestaties te halen.
Waar plaats je een tv signaalversterker?
Een antenneversterker moet je zo dicht mogelijk in de buurt van een mastversterker plaatsen. In het geval van een indoor versterker anderzijds dien je het zo nabij mogelijk bij je tv toestel trachten te installeren. Vergeet niet uit het oog dat versterkers de kwaliteit van het signaal niet echt verbeteren.
Ze versterken het enkel maar richting tv toestel dat op die manier een beter signaal ontvangt. Een signaal met duidelijk mindere kwaliteit, kan geen alternatieve oplossing bieden. Wel bestaat de mogelijkheid om een signaal dat heel zwak overkomt, op bepaalde punten in huis kan worden verbeterd.
Kan je een antenneversterker zelf installeren?
Over het algemeen is het niet zo een moeilijke klus om signaalversterkers eigenhandig te installeren. Ze worden standaard geleverd met duidelijke standaard instructies om te monteren. De uitvoering ervan gebeurt meestal in 2 tot 3 simpele stappen. Je moet niet een professionele handige Harry zijn. Je hebt enkel maar een paar hulptools nodig zoals een schroevendraaier om de kabel in de invoer- en uitvoeraansluitingen te bevestigen.
Algemene conclusie over de beste signaalversterkers
Heel veel tv kijkers hebben er vaak last van: specifieke tv-kanalen die je nauwelijks kunt bekijken omwille van een gebrek aan een sterk signaal. Wanneer dit bij je thuis aan de orde is, kan je best eerst een controle uitoefenen vanwaar die storing vandaan komt, de antenne optimaal functioneert of dat de kabel die het signaal naar een tv stuurt wel optimaal werkt.
Als dit allemaal is gecontroleerd, maar je nog altijd signaalproblemen ondervindt, zit er niets anders op dan een signaalversterker in huis te halen.
Op de markt zijn er verschillende modellen en types beschikbaar. Voor de goede orde: met een antenneversterker kan je zowel de ontvangst van de antenne beter laten functioneren als het signaal over verschillende mediaspelers verdelen en optimaliseren.
Dit zijn de 3 beste signaalversterkers van 2023 uit onze test
Goodlux infrarood verlenger – Beste signaalversterker uit onze test
De Goodlux infrarood verlenger is één van de beste signaalversterkers op de markt momenteel. Met deze infrarood verlenger van Goodlux stuur je de apparatuur zonder dat je er iets van merkt. De zogenaamde IR extender signaalversterker verlengt immers het infraroodsignaal van de afstandsbediening op een vlekkeloze manier.
De werkwijze is simpel. De ontvanger krijgt een signaal van de afstandsbediening en geeft dit verder door via de verlengkabel (198 centimeter) aan de transmitter, die op zijn beurt doorstuurt naar je toestel.
Het systeem werkt plug & play. Het is uiterst geschikt voor TV en TV decoder, maar ook voor Blu-Ray, DVD en CD speler. Bij deze signaalversterker wordt standaard meegeleverd: een zelfklevende tape, 1 ontvanger om infrarood signalen op te vangen, 1 transmitter voor het versturen van infrarood signalen.
Het geheel wordt ondersteund met een standaard meegeleverde USB kabel. De kabellengte van de transmitter is bijna 2 meter (198 centimeter).
Plus- en minpunten
- Het systeem is heel eenvoudig te installeren door de plug & play formule
- Het is compatibel voor tv, tv decoders en andere mediaspelers zoals cd, blu-ray en dvd
- De kabellengte van de ontvanger (transmitter) is 198 centimeter.
- De vaste lengte van de kabel
Hama BK/CATV-versterker
Deze BK/CTAV van Hama versterkt het tv signaal dat via een coax kabel in je huiskamer binnenkomt. De stroomtoevoer wordt geleverd met een voedingsadapter van 230 V. De antenneversterker heeft een signaalversterking van 20 dB. De minimale frequentie is 47 Mhz en de maximale frequentie bedraagt 862 Mhz. Nog vermelden dat de fabrieksgarantie 2 jaar duurt.
Pluspunten
- Stroom wordt toegevoerd met een voedingsadapter van 230 V
- Het frequentiebereik ligt tussen de 47 en 862 Mhz
- De in- en uitgang gebeurt via een coax aansluiting en coax stekker
- Een bereik retourkanaal is niet aanwezig
Hirschmann INCA 1G white SET SHOP
De INCA 1G white SET SHOP van Hirschmann is uiterst geschikt om via coax kabels een datanetwerk op touw te zetten. Op deze manier heb je geen netwerkkabels meer nodig om een netwerkverbinding te bewerkstelligen. Om het INCA systeem te ontwikkelen, heb je 2 INCA 1G adapters nodig.
De ene adapter plaats je bij de modem en is vaak het startpunt van de coax. De andere adapter plaats je in de omgeving van de netwerktoestellen.
Het INCA 1 G systeem koppel je met de externe hulp van de coax kabels. Het grote voordeel van zo’n INCA 1 G systeem is dat je vrij grote internet snelheden kunt halen. Via het afschermen van de coax kabels kan je een storingvrij netwerk op gang brengen.
Een internetsnelheid tot 1000 Mbps is helemaal geen uitzondering op de regel. Bovendien kan de Hama worden gebruikt, gecombineerd met ADSL kabelmodems, switches en routers.
Plus- en minpunten
- De installatie is heel eenvoudig en vrij makkelijk
- De snelheid is heel stabiel en alles wordt meegeleverd met de nodige accessoires
- Een uitstkende prijs / kwaliteitsverhouding
- Er is geen USB lader meegeleverd
Laatst bijgewerkt op 22 september 2021