3 beste universele afstandsbedieningen: ontdek onze favorieten

De beste universele afstandsbedieningen zijn met voorsprong dé alternatieve oplossing om alle verschillende afstandsbedieningen in huis te vervangen. Hiermee kunnen vele elektronische toestellen met slechts 1 afstandsbediening worden gestuurd. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd je TV, de digitale decoder en de soundbar inschakelen!

Deze soort afstandsbedieningen zijn speciaal ontworpen voor het gebruiksgemak. Dit zijn eigenlijk de beste afstandsbedieningen die je kan aanschaffen aangezien deze helemaal op eigen houtje andere apparaten kunnen bedienen.

Universele afstandsbedieningen hebben 2 typen uitzendsignalen

Wanneer je een afstandsbediening koopt, bestaan er 2 verschillende typen uitzendsignalen: RF en IR. Verschillende afstandsbedieningen maken gebruik van Radio Frequency, kortweg RF. Via een frequentie worden signalen uitgezonden naar het apparaat. De grootste troef is dat RF afstandsbedieningen overal rond verschillende toestellen te gebruiken zijn.

Een apparaat als een tv toestel heeft trouwens altijd een infrarode (IR) afstandsbediening. Het zendt een elektromagnetische straling uit waarbij informatie naar het apparaat wordt gezonden. Bij een IR afstandsbediening zal je het toestel altijd naar de tv moeten richten om het gewenste resultaat te krijgen. Een kleine tip. Wanneer je 4-in-1 leest wil dit eigenlijk zeggen dat je 4 apparaten met de afstandsbediening kunt sturen.

Universele afstandsbedieningen kan je op 3 verschillende manieren instellen

Bij universele afstandsbedieningen zijn er 3 mogelijkheden om het apparaat in te stellen

Via code

Afstandsbedieningen die je kan instellen met een code, herkennen de codes van de apparaten. Wanneer een bepaalde code wordt ingegeven, kan je het apparaat meteen besturen. De codes staan altijd in de handleiding. Soms kunnen verschillende codes tegelijk staan.

Bij het intoetsen van een code, bestaat de kans dat de code niet van je toestel is. Maak je niet ongerust, Je zal dan de codes moeten intikken totdat je de juiste hebt gevonden.

Via learnable

Beste universele afstandsbedieningen

Bepaalde afstandsbedieningen zijn zogenaamd ‘learnable’. Concreet wil dit zeggen dat je afstandsbediening met deze instelmogelijkheid kan leren van het authentieke apparaat welke toetsen moeten worden gebruikt.

Om dit tot een goed einde te brengen, moet je de 2 afstandsbedieningen tegenover elkaar zetten. Op die manier worden bepaalde functies geleerd via het universele afstandsbediening toestel.

Via software

Heel veel universele afstandsbedieningen moeten met de hulp van een computer worden geïnstalleerd. Met de software programma’s van de fabrikant kunnen de bedieningsfuncties worden ingevoerd.

Hiervoor moet je het typenummer intoetsen en alle nodige functies worden automatisch geïnstalleerd. Eenvoudiger kan het niet.

Het nut van een LCD display

De beste afstandsbedieningen hebben zeer vaak een mooi LCD display. Een LCD display biedt sowieso een meerwaarde. De verschillende mogelijkheden en functies worden op een overzichtelijke manier weergegeven op het beeldscherm. In sommige gevallen beschikt de display eveneens over een touchscreen.

Erg handig als je vanaf je scherm opdrachten wil versturen. Een display heeft het grote voordeel dat je makkelijk de switch kan maken tussen de verschillende toestellen.

Soorten toetsen

Bij universele afstandsbedieningen heb je verschillende soorten toetsen. De mogelijkheden even op een rij:

Druktoetsen

De toetsen die het meest voorkomen zijn druktoetsen. Je ziet meteen waar ze voor dienen. Het kan soms zijn dat bepaalde functies bij verschillende apparaten anders zijn. Om die reden worden ze meestal ondergebracht in basisfuncties en uitgebreide functies. Over het algemeen worden de uitgebreidere functies in een menugedeelte opgenomen.

Tiptoetsen

Een andere mogelijkheid van bediening zijn tiptoetsen. Het principe blijft hetzelfde dan druktoetsen. Het enige is dat de toetsen geïntegreerd zijn in de afstandsbediening zodat er minder slijtage ontstaat. De andere kant van de medaille is dat de toetsen meer gevoelig zijn.

Touchscreen

Het grootste gebruiksgemak gebeurt door de bediening via een touchscreen. Omdat er geen vaste toetsen beschikbaar zijn, is het voor zulke afstandsbedieningen makkelijker en eenvoudiger om zich aan te passen aan andere toestellen.

Aandachtspunten voor je een universele afstandsbediening kiest

Een nadeel van afstandsbedieningen is dat ze niet optimaal functioneren op toestellen waarvoor ze bedoeld zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een Samsung TV aanschaft en je vriend koopt ook een Samsung televisie, maar met een ander modelnummertype. Dan is de kans vrij groot dat het toestel niet op je tv functioneert. Het is daarom aanbevolen om eerst ook te kijken naar het typenummer.

Dit staat meestal op de achterzijde van het apparaat of onder het batterijklepje. Op deze wijze vermijd je een hoop stress. Een andere veel voorkomende fout die consumenten maken is dat ze denken dat universele afstandsbedieningen op alle apparaten functioneren. Maar dat is een foutieve gedachtegang.

 

Beste universele afstandsbedieningen van 2024

Samsung universele afstandsbediening

Universele afstandsbediening voor alle Samsung TV’s.Is jouw originele remote stuk, of heeft de hond ‘m ergens in de achtertuin begraven, neem dan deze universele vervanger.Of het een LCD, LED, Plasma, of OLED model is, het maakt allemaal niet uit.Gewoon 2 batterijen erin, en ‘zappen’ maar ..Je...
Bekijken

De universele afstandsbediening van het merk Samsung werkt vrij makkelijk en een installatie heb je niet nodig. De batterijen stop je gewoon erin en je kan meteen het toestel gebruiken. Zo simpel is het. Het is één van de eenvoudigste afstandsbedieningen die momenteel op de markt zijn.

Je zal wel eerst op voorhand moeten kijken voor welke apparaten het allemaal compatibel is. Functioneert niet met Wifi. De losse batterijen die worden gebruikt zijn AAA. De kleur waaruit je kan kiezen is alleen maar zwart.

Plus- en minpunten

  • Werkt met losse AAA batterijen
  • Heel eenvoudige en gebruiksvriendelijke installatie
  • Functioneert niet met Wifi


MaxVision’s Philips Afstandsbediening

MaxVision’s eigen universele afstandsbediening voor jouw Philips televisie met Netflix-knop!Is jouw afstandsbediening stuk of zoek geraakt? Dan is deze universele afstandsbediening van MaxVision de perfecte vervanger hiervoor. Het maakt niet uit of de tv een LCD, LED, Plasma of OLED model is. Het...
Bekijken

Wanneer afstandsbedieningen de geest geven of in het slechtste geval zoek zijn geraakt, dan is deze Max Vision van Philips de beste plaatsvervanger hiervoor. Het maakt niets uit of je tv een OLED, plasma of LCD modeltype is.

Het enige waar je je zorgen hoeft over te maken zijn de 2 batterijen (AAA) die je erin moet steken. Heel makkelijk gebruiksklaar zonder veel poespas. Het is uiterst geschikt voor je tv toestel.

Plus- en minpunten

  • Geschikt voor je tv apparaat
  • Modeltypes zoals OLED, LED of plasma maken niets uit
  • Geen Wifi


Samsung Afstandsbediening

Met deze vervangende afstandsbediening kunt u elke Samsung TV bedienen.De afstandsbediening is daarom een perfecte vervanger van een kwijtgeraakte of kapotte afstandsbediening.U hoeft deze afstandsbediening niet te installeren: u stopt er 2 AAA-batterijen in (niet meegeleverd) en u kunt er meteen...
Bekijken

Met dit toestel kan je alle Samsung tv’s bedienen. Je moet deze afstandsbediening niet installeren. Je stopt er 2 AAA losse batterijen in en je kan beginnen te zappen. Het werkt onmiddellijk wanneer je de batterijen hebt geïnstalleerd.

Het toestel heeft verschillende belangrijke functies zoals 3D, menu en Smarthub. Beschikt over toetsverlichting voor de zender- en volumeknoppen.

Plus- en minpunten

  • Heeft een toetsverlichting voor de zender- en volumeknoppen
  • Beschikt over belangrijke functies zoals Smarthub, menu en 3D
  • Geen Wifi

Laatst bijgewerkt op 22 september 2021