Beste beamers voor in de woonkamer vergeleken

Premium keuze
BenQ
Bekijken
Beste prijs-kwaliteit
Optoma
Bekijken

Op deze pagina bekijken we de beste beamers voor in de woonkamer. Onze focus ligt natuurlijk op televisiekijken en gamen! We kozen onze drie favorieten uit kunnen je beloven dat je met deze drie prachtige beamers een mooie aankoop zou doen!

#1 Beste Beamers: Optoma HD144X

De eerste indruk

Voor veel thuisbioscoop liefhebbers lijkt het prijssegment rond de 500 € het aantrekkelijkst. Ver weg van de instapklasse je meestal buitengewoon hoogwaardige apparaten krijgen die veel filmplezier tussen je eigen vier muren kunnen brengen. Het assortiment is enorm en verschillende fabrikanten strijden om de gunst van de klant. Met de Optoma HD144X DLP-projector kijken we naar een model dat zich wil onderscheiden van de concurrentie met een goede helderheid en een hoog contrast.

De belangrijkste eigenschappen

 • Het beeld is constant scherp en kan precies worden aangepast. Vooral de grote scherpstelring is indrukwekkend. Dit betekent dat de focus lange tijd kan worden gehandhaafd.
 • Met een hoge contrastverhouding van 23.000:1 en een helderheid van 3400 ANSI lumen komt de projector echt tot zijn recht. Zelfs bij gematigd daglicht kan een fatsoenlijk helder en gedetailleerd beeld op het scherm worden vastgelegd.
 • Nu komen we bij de achilleshiel van elke projector: de ingebouwde luidsprekers. Met tien watt is het geluid ook hier ondermaats, maar het is nog steeds voldoende voor gematigde eisen. Vooral het volume is prijzenswaardig, want het is vrij hoog en biedt meer dan je zou verwachten. De weergave is echter duidelijk te luid op het laagste niveau
 • De HD144X wil echter een thuisbioscoop in vuur en vlam zetten en heeft daarom ook een navenant hoogwaardig hifi-systeem nodig om zijn sterke punten volledig te kunnen uitspelen.

Geluidsniveau

Natuurlijk is het algemene geluidsniveau van het apparaat en de ingebouwde ventilatoren vooral van cruciaal belang bij de aankoop van een projector.

Gemiddeld werd een waarde van 45 dB gemeten op enkele centimeters afstand van de projector. Toch: een PlayStation 4 Pro op volle kracht voelt twee keer zo luid aan. Het volume ligt dus binnen het aanvaardbare bereik.

Besluit

Deze beamer is een goede thuisbioscoop projector die door zijn overtuigende beeld bijzonder aantrekkelijk is. De instelmogelijkheden zijn divers en ook de scherpte van het apparaat is overtuigend. Met een lamplevensduur van 10.000 uur en voorbeeldige helderheids- en contrastwaarden heeft de projector veel troeven in handen.

#2 Beste Beamers: Optoma UHD42

De eerste indruk

Optoma heeft de nieuwe Optoma UHD42 – 4K HDR-projector geïntroduceerd voor iets minder dan 1000 euro. De compacte enkele DLP chipbeamer schittert met een adembenemende Ultra-Smooth-Motion 240Hz als lage 15,7ms InputLag bij Full HD feed.

De belangrijkste eigenschappen

 • Optoma blijft trouw aan het eenvoudige en compacte ontwerp van het chassis. De beamer is vergeleken met zijn voorganger met 31,5 × 27,0 × 11,8 cm (HxBxD) licht in hoogte en diepte gegroeid.
 • De grote lens is iets uit het midden geplaatst, de ventilatoruitlaat zit aan de linkerkant. Aan de bovenzijde van de UHD42, die in een witte hoogglanzende afwerking baadt, biedt de menuknopbediening ook de mogelijkheid om het beeld van de projector uit te lijnen. Naast de handmatige zoom en focus, is een kleine verticale vijf procent  LensShift beschikbaar.
 • De 105% offset maakt een eenvoudige plafondmontage of tafelplaatsing mogelijk.

Hoge Hertz reproductie

Met de nieuwe 240Hz technologie is deze beamer de eerste projector die ambient gaming mogelijk maakt, zelfs bij grote thuisbioscoopbeelden.

Besluit

In heldere niet geoptimaliseerde lichtomstandigheden, vergelijkbaar met een heldere woonkamer met veel omgevingslicht, is een levendig beeld indrukwekkend. Vooral heldere, kleurrijke spellen als TomRaider, Red Dead Redemption 2, Fortnite, FIFA …. zijn een droom op het grote scherm. Met het beeldformaat word je letterlijk in de spelwereld getrokken, geen enkele gebogen monitor of grote tv kan dat.

#3 Beste Beamers: De BenQ MH733

De eerste indruk

De MH733 BenQ is een Full HD projector gemaakt voor de zakelijke gebruiker, die ook in de thuisbioscoop een goed beeld op het scherm kan gooien. Met 4000 ANSI lumen en een contrast van 16.000:1 kan de projector ook bij daglicht worden gebruikt. De MH733 kan eenvoudig via het netwerk worden geconfigureerd met de LAN-aansluiting.

Belangrijke eigenschappen

 • Zoals bij bijna alle projectoren zijn alle aansluitingen voor de audio- en videosignalen op de achterkant te vinden.
 • De MH733 projector heeft twee HDMI-aansluitingen, waarvan een ook MHL ondersteunt.
 • Oudere apparaten of notebooks met VGA-uitgang kunnen ook op de projector worden aangesloten.
 • De projector wordt geleverd met een handige afstandsbediening. Het heeft echter geen schakelbare achtergrondverlichting.
 • De indeling van de knoppen is duidelijk en veel belangrijke functies zijn direct toegankelijk via individuele knoppen.
 • Een laseraanwijzer is ook opgenomen in de voorkant van de afstandsbediening.

Het geluid

BenQ heeft een tien Watt luidspreker geïntegreerd in de beamer, die het geluid goed reproduceert. Zoals bij alle beamers word je woonkamer of hobbykamer echter alleen maar een bioscoop met de juiste geluidsinstallatie.

Conclusie

Deze projector is eigenlijk ontworpen voor zakelijke gebruikers die een compacte en lichtgewicht Full HD projector nodig hebben, maar is ook perfect voor thuisgebruik.

De BenQ beamer geeft een briljant beeld op het scherm en zelfs overdag hoef je de ruimtes nauwelijks te verduisteren.

Interessant is de afstandsbediening via het netwerk, die de gebruiker alle mogelijkheden biedt om het beeld aan te passen.

Via LAN kunnen alle aanpassingen eenvoudig op de PC of notebook worden uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van de bijgeleverde afstandsbediening.

Laatst bijgewerkt op 5 januari 2021